2 Şubat 2015 Pazartesi

PhpStorm ile Nodejs Debugging

    Merhaba arkadaşlar bu yazıda kodlama yaparken yaşadığımız sıkıntıların çözümleri için başvurduğumuz debugging işleminin PhpStorm IDE'siyle nasıl yapılacağından bahsetmeye çalışacağım.

    Öncelikle PhpStorm IDE'sinden biraz bahsetmek istiyorum.PhpStorm Jetbrains firması tarafından İntellijIdea IDE'sinin PHP için düzenlenmesi sonucunda oluşturulmuş modern bir IDE'dir.Debugging işlemi başka IDE'lerle de yapılabilir.Fakat en çok kullanılan IDE'lerden biri olduğu için biz PhpStorm'u seçtik.

Nodejs'de debugging işlemi istek tabanlı şekilde yürütülür.Bir routeriniz ve o routerin beklediği bir olay varsa olay bloğunun istediğiniz yerine F9 tuşu ile koyacağınız bir breakpoint interpreterin geldiği anda sistemi durdurur ve size oradaki tüm değişkenleri aşağıdaki gibi gösterir.


Gördüğünüz üzere closureler ve globaller bile listeye dahil genişleterek istediğiniz değeri gösterebilirsiniz.Bir Expression'u(kod satırını veya işlemi) Evaluate yani sonucunu işleyebilirsiniz.
Bir satırın evaluate edilmesi aşağıdaki resimdeki gibi yapılabilir.

 Gelelim sistemi nasıl ayarlayacağımıza.Öncelikle sisteminizde NodeJs'yi kurmuş ve PhpStorm'a NodeJs Pluginini kurmuş olmanız gerekmekte.Çok uzatmayacağım NodeJs kurulumunu sitemizdeki bu adresten ve  PhpStorm plugininin kurulumunu buradan öğrenebilirsiniz.

  Aşağıdaki resimde kurulum konfigurasyonunun nasıl olması gerektiği hangi alanlara ne yazması gerektiği belirtildi.PhpStorm konfigürasyonlarına tıklayıp yeni konfigürasyon diyin.Sonra Add New Configuration deyip Node.js yi seçin.Bazı bilgiler isteniyor.Bunlar,
Interpreter:Node.js interpreterinin yerini gösteriniz.Benim nodejs kurulumum linux kullandığımdan /usr/bin/node altında
Working Directory:projenizin olduğu yeri gösteriniz
Javascript File:server.js node.js www gibi NodeJs'yi başlatan .js dosyası yolunu gösteriniz.


Ayarlamaları yaptıktan sonra debug butonuna tıklayıp debug işlemini başlatın ve Breakpoint'i koyduğunuz yere requestlerinizle geliniz.

Biz sonraki yazımızda görüşmek üzere..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder